Ik zeil in Zeeland

Ik zeil in Zeeland
Mijn boek: "Ik zeil in Zeeland"

vrijdag 20 januari 2017

Hoezo, geen CE-attest?

Ik wou onze nieuwe Friendship 26, gebouwd in 1981, inschrijven in België.
Op zich niet zo wijs, want ons landje heft belastingen op boten langer dan 7,5 meter, die een vlaggenbrief hebben.
En de bureaucratische molen draait op dat vlak volop: je hebt een vlaggenbrief nodig om je marifoonvergunning in orde te krijgen.
Slim gezien, want boten, groter dan 7 meter, moeten een marifoon aan boord hebben.
Slotsom: je kan in België niet zonder vlaggenbrief en je moet belastingen betalen op je boot.

Ik ben geen fiere belg, maar omdat mijn marifoon nu eenmaal geregistreerd is in ons land, met een ATIS-code, leek het me het eenvoudigst om deze FS26 in België te registreren en te voorzien van een vlaggenbrief.

Eén van de belangrijkste reden dat ik deze boot kocht was de nieuwe motor uit 2010.  Hij is van Duitse makelij en ik ging er dus van uit dat een CE-attest geen probleem zou zijn.  De motor werd geleverd door een verdeler in Nederland, dus moeilijk kon dat niet zijn.

De administratieve molen in België is er eentje met vierkante wielen, dus deed ik de aanvraag zo snel mogelijk, via een online aanvraagformulier.
Leuke is dat je op voorhand reeds 60 euro moet overmaken.  Tof, betalen voor iets dat je nog niet hebt...
Een dikke maand gaat er over. Ik verneem niets. Even leek het er op dat het allemaal in 2016 nog wel in orde zou komen.  Maar dan kwam er een e-mail dat men documenten ontbreekt: scan van mijn paspoort, en een ontbrekend CE-attest.  Dat paspoort hadden ze zeker al, maar goed: dan doe ik er een tweede scan bij.
Het CE-attest is een verhaal apart:  ik had de fabrikant, Farymann, hierover al een mail gestuurd, en die zei dat ze dat niet konden bezorgen.  Verbaasd als ik was, het is immers een europese fabrikant, probeerde ik het bij de verdeler in Nederland.  Die stuurde me terug naar Duitsland...
Bijgevolg: geen CE-attest.

Ik mailde naar de FOD Mobiliteit dat ik dat attest niet kan bezorgen, ondanks het feit dat de motor in Europa gemaakt en geplaatst werd.
Hun antwoord was vrij duidelijk:
"In afwachting van de reactie door Farymann op mijn mail, kan deze boot niet ingeschreven worden, toch niet met deze motor er in.
BIPT is nog het minste van uw zorgen, want uw vaartuig mag niet op het water komen zonder registratie."
Het FOD nam contact op met de fabrikant, Farymann, in verband met dat CE-attest, en zo ook de Duitse overheid.
De fabrikant stelde dat ze te weinig van deze motoren verkopen om die te laten keuren.  Een CE-attest staat er dus niet aan te komen.  Straf dat dit zomaar kan, binnen Europa.

Uiteindelijk belde het FOD mij persoonlijk op, om hun beslissing mede te delen:  geen vlaggenbrief.
Hij vertelde me dat het goede motoren zijn, aan een interessante prijs, maar dat ze zonder CE-attest niet in België ingeschreven kunnen worden.
Twee opties heb ik: een andere motor, of deze laten keuren.
Beide zijn nogal kostelijke oplossingen mijn inziens...

En dat allemaal voor een stom papiertje.

Meest frappante is dat als het nu een oude Farymann was, die vervuilender is, het zonder problemen kon, want motoren, ouder dan 2006, hoeven geen attest...

2 opmerkingen:

  1. Het is bij de meeste handelaars zelfs niet duidelijk waar het om gaat: ik moest de verkoper het label aanwijzen, zelf had hij het niet gevonden. Ik vermoed dat hij zelfs niet zocht.

    BeantwoordenVerwijderen